A tyúk tojása a maga nemében egy csoda. Mestermű a javából, tele értékes tápanyagokkal, aminek tökéletes csomagolásáról is gondoskodott a természet. Benne van minden, ami nélkülözhetetlen az élethez: fehérje, vitaminok, ásványi anyagok. Ezért becsüljük meg, és ismerjük el értékeit! 

A tojás az egyik legősibb jelképünk, a születés, a megújulás, a teremtés szimbóluma, ám nekünk, szakácsoknak mindenekelőtt nagyszerű és sokoldalú alapanyag, amelynek segítségével ételeink változatossá és izgalmassá tehetők. A tojás kiváló tápanyagforrás: fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban rendkívül gazdag, de kalóriában szegény, ezért fogyasztása egészséges.

Ha valaki azt mondja: „Jaj, én még egy tojást sem tudok megfőzni!”, tulajdonképpen azt hozza tudomásunkra, hogy semmilyen tapasztalata nincs az ételkészítés terén. Éppen ezért azt tanácsolom, hogy ha meg akarsz tanulni főzni, kezdd a tojással. Egyszerűen elkészíthető ételek valóságos tárháza áll rendelkezésedre, és ha már magabiztosabban forgatod a fakanalat, körülnézhetsz a bonyolultabb receptek között is.

A vendéglátás mindig a társas érintkezés egyik legfontosabb terepe volt; mostani, felgyorsult világunkban azonban kiemelkedő a jelentősége, és úgy vélem, már maga a főzés is az esemény része. Az a tény, hogy nem boltban vásárolt ételekkel várod a vendégeidet, hanem te magad sürögsz a konyhában, egyértelmű üzenet: azt jelzi a vendégeid számára, hogy fontosak neked.

Sosem számít, hogy az étel, amit tálalsz, egyszerű vagy bonyolult recept alapján készült. Csak az számít, hogy szívből főzz!

Gullner Gergő
konyhafőnök / InterContiental Budapest

Share
Vissza